Skip to content Skip to footer

TEKRARLAYAN GEBELİK KAYIPLARI

Üreme çağındaki kadınlarda iki veya daha fazla gebelik kaybı olması durumunda mutlaka anne ve babadan ayrıntılı incelemeler yapılmalıdır. Böylece sebebin ne olduğu ile ilgili bilgi alınabilir. Ortalama %60 oranında sebep bulunmaktadır. En sık karşımıza çıkan sebepler, rahim problemleri, immünolojik faktörler, hormonal ve genetik bozukluklardır.

Gebelik kaybı diyebilmemiz için gebelik testinin pozitif olması veya ultrasonografi ile gebeliğin saptanmış olması gerekir. Gebeliklerin yaklaşık %20 kadarı düşükle sonuçlanır. Sık görülen bir durum olduğu için mutlaka genetik veya üremeyle ilgili bir sorun olduğu anlamına gelmez. İki veya daha fazla gebelik kaybında mutlaka detaylı incelemeler yapılmalıdır.

En Sık Görülen Sebepler Nelerdir?

Rahimle ilgili anormallikler gebelik süresince problemlere sebep olabilir. Bunlar miyomları, polipleri ve rahim içi yapışıklıkları içerir. Rahim anormallikleri içerisinde en sık gebelik kaybına sebep olan durum rahim iç dokusunu ikiye ayıran septum denilen perde şeklinde yapının bulunmasıdır.

Hormonal bozukluklardan diyabet, tiroit hastalıkları ve polkistik over sendromu gibi östrojen dengesini bozan durumlarda tekrarlayan gebelik kaybı yaşanabilir. Artmış süt hormon düzeylerinin bulunması da buna sebep olabilir.

Yaklaşık %50 oranında gebelik kaybının sebebi kromozom bozuklukları olarak bulunmuştur. Bu bozukluklar genellikle döllenme esnasında oluşabileceği gibi kalıtımsal olarak da geçebilen durumlardır.

Diğer potansiyel sebepler; enfeksiyonlar ve sperm problemleridir. Sigara, alkol, madde kullanımı, kafein gibi sosyal alışkanlıklar ve obezite gibi durumlarda da tekrarlayan gebelik kayıpları görülür.

Değerlendirme Nasıl Yapılmalıdır?

Tekrarlayan gebelik kayıplarında hem anne hem baba adaylarında ayrıntılı sistematik inceleme yapılmalıdır. Gerekirse düşük materyallerinden genetik inceleme yapılmalıdır. Ayrıntılı öykü ve fizik muayene sonrası her ki taraftan kan tahlilleri yapılmalıdır.  Miyom, yapışıklıklar ve polip gibi durumların saptanması için ultrasonografi yapılmalıdır. İlave testler olarak enfeksiyon taramaları ile birlikte rahim iç dokusunun biyopsisi ile sperm analizlerine bakılmalıdır. Hem anne hem babadan genetik inceleme ile üreme durumuna etki eden anormallikler bulunmaya çalışılır.

Tedavi Nasıl Olmalıdır?

Potansiyel olarak çok sayıda neden olabileceğinden dolayı multidisipliner yaklaşımla, genetik, yüksek riskli gebelik takibi yapan uzmanlar, üreme endokrinolojisi, üreme immünolojisi ve patologların oluşturduğu kadro ile çalışılmalıdır. Sebep bulunursa sebebe yönelik tedavi yaklaşımı yapılır.  Polip gibi bir durumla karşılaşılırsa histereskopi, genetik problem bulunursa tüp bebek ve embriyoların genetik incelemesi yapılır. Tüm bunlara rağmen herhangi bir sorun olmaması durumunda sağlıklı gebelik şansı %70-80 civarındadır. Sorun bulunamazsa sıkı takip ve iletişimle sağlıklı gebelik süreci tamamlanır. Sigara, alkol, obezite, kafein kullanımı gibi sosyal faktörlere dikkat edilmelidir. Bu süreçte anne adayına verilecek duygusal destek çok önemli olmaktadır.

Leave a comment